Fortællingen om Duegården.
Flade Klit 11, 7900 Nykøbing Mors.
Tlf: 9774 0061 | Jens: 2216 7580 | Pernille: 2872 9130
I 1981 købte vi den lille landbrugsejendom fra år 1900.
Beliggenheden er det fredede område mellem Hanklit og Salgjerhøj på Nordmors. Her hæver moræneaflejringerne sig 89 meter over havet og udgør hermed det højeste område i Limfjorden.
Landejendommen blev i sin tid drevet af en ungkarl Hans Peter Mikkelsen, som havde solgt jorden fra. At komme til “Søjdalshus” eller Duegården, som vi omdøbte stedet til, foregår ad en opadgående grusbelagt, snoet, privat fællesvej.
Fornemmelsen af at være langt fra alfarvej og væk fra anden form for civilisation er en af Duegårdens kvaliteter.
Et kæmpe oprydningsarbejde, kombineret med at bygge en privat bolig, forestod, da vi overtog.
I begyndelsen var tanken, at der kunne laves bådebyggeri for Limfjordssjægte (en raditionel bådtype) i den gamle lade, som lå længst mod vest.
Vi fik sat nogle vinduer i pandepladebygningen, som stammede fra den gamle tekniske kole i Nykøbing Mors. På gulvet blev lagt et gulv fra en nedtaget kornsilo. og der blev støbt i en del, hvor maskiner kunne stå.
For at skabe liv og dyrke vores netværk, begyndte vi at arrangere “dansemik”. Deltagerne medbragte selv mad, drikkevarer og musikinstrumenter. Der går stadigvæk sagn om disse vellykkede arrangementer.
I slutningen af 80erne opstod ideen til at Duegården skulle være et kursus- og konferencested. Vi havde begge taget uddannelse inden for terapi og skønnede, at beliggenheden var særdeles velegnet.
I 1990 fik vi en henvendelse fra geologen Claus Heinberg, som gerne ville komme her og afholde et geologi-kursus.
Byggeriet
På det tidspunkt var der en sal ( den gamle lade), et badeværelse og et køkken. Ingen overnatningsfaciliteter – så kursisterne måtte sove i telte på plænen. Gennem Claus erfarede vi, at Københavns Universitets Geologiske Institut holdt deres sommerkurser i Hanklit Feriehjem ikke så langt herfra.
Dengang var der så mange geologistuderende, at de afholdt kurser i 3 måneder hver sommer. Fru Lund, som havde Hanklit Feriehjem, var over 70 år og ville holde op med at have disse kurser. Vi forhandlede med Geologisk Institut, og de startede med at komme her i 1992.
Da havde vi fået bygget værelser med toiletter og bruserum i den gamle stald. Vi arbejdede til sidste minut, inden det første hold ankom. De havde ikke troet på, at det var muligt at nå, så vi var stolte: Udgravning, kloakering, nye indervægge, isolering, el- arbejde, loft og gulvvarme i hele området.
Et gammelt halmfyr (Passat) blev brugt som brændefyr og stod for opvarmningen, mens salen blev fyret op med en brændeovn.
I 1997 søgte vi egnsudviklingsmidler fra EU til at bygge et nyt køkken og en spisesal i det gamle maskinhus, en lejlighed på 1. sal med 4 værelser samt grupperum, minikøkken, to badeværelser og et værksted i en eksisterende selvstændig bygning. (den gamle svinestald).
Løbende tilbygninger og udvidelser
Vi fik også restaureret den gamle sal og opholdsstue med gulvvarme, nyt asketræs plankegulv, nyt loft og belysning. I glaskuglen kunne vi efter nogen tid se, at det ebbede ud med sommerkurserne, så vi søgte nye kundegrupper til stedet.
I 2000 indviede vi med nye faciliteter, som gav Duegården et stort kvalitets løft og flere anvendelsesmuligheder.
Det blev fejret med en stor nytårsfest, hvor kunstneren
Christian Ulrik Smith havde lavet nogle fantastiske udsmykninger til lokalerne.
Året efter fik vi de gamle pandeplader på salen revet ned og bygget en ny leca ydermur. Nyt sivedræn fik vi, det næststørste på Mors efter det i Jesperhus Blomsterpark.
I 2002 får vi også 2 eneværelser i et anneks ved dammen. Det er klart for os, at eneværelser er et must for fremtidens kursister. Vi deler også flere af rummene op, så nu har vi 17 værelser med plads til 33 overnattende gæster. Sauna og romersk badstue er der også blevet plads til. Hvis nogen har brug for flere overnattende gæster, har vi 20 ekstra madrasser, som kan fordeles på værelserne til ialt 53 overnattende gæster.
For at kunne finansere disse investeringer har vi begge haft fuldtidsarbejde ved siden af.
Hvad gør Duegården attraktiv? og hvilke kvaliteter byder Duegården på?
De hyggelige, smagfuldt velindrettede sale og værelser giver en hjemlig atmosfære. Det bidrager til god energi og koncentation til innovative processer. Roen og afslapning befordres af harmonien i Duegårdens miljø – og at der ikke er andre grupper tilstede end den man tilhører. Pernilles talent for indretning og udsmykning giver velvære på grund af den smagfulde æstetik.
I 2003 fik vi mulighed for at købe jord. Et stykke fra Duegården hvor man går gennem det fantastiske fredede landskab med utroligt betagende panoramaer ud over Thisted Bredning, Livø og Fur ned til fjorden. Vi har etableret en sti, som er fysisk krævende, men enestående smuk og poetisk.
Lyset og kraften i landskabet, har lokket mange kunstnere til området: Erik Heide, Hasse Juul, Per Ulrich m.fl. Også fotografen Kirsten Klein, som er søster til Pernille, er bosat i området. Hun har gjort Mors til et kendt geografisk område med de mange udtryksfulde og poetiske landskabsbilleder og bl.a. Søren Ryges TV-portræt af hende i programmet ’20 billeder fra Mors’. Vi er meget glade og stolte over at kunne præsentere hendes kunst her på Duegården.
Mange giver udtryk for, at de er langt ude på landet, men når de først er her, falder de til ro og slapper af. Vi havde for eksempel et hold udviklingsingeniører fra Grundfos. De
nåede, i løbet af 1½ døgn, at komme ned til fjorden 5 gange. Lederen af opholdet gav udtryk for, hvor afstressende opholdet havde været og hvilken betydning, sammensmeltningen af kraft og poesi gav til velvære og god energi.Ved en anden lejlighed gav en af kursisterne i samtale med en anden deltager udtryk for at maden var ‘i verdensklasse’. Det var naturligvis en glæde at kunne fortælle den historie videre til køkkenet. Vi får altid gode tilbagemeldinger på maden og anretningen af den.Til at begynde med havde vi øens grønne kogekone Birte Pedersen tilknyttet Duegården. Pernille og Birte udviklede Duegårdens madkoncept. Det bygger på balancemad og friske råvarer. Bl.a anvender vi ikke svinekød. Flere gange har vi oplevet at få henvendelser på grund af beretninger om Duegårdens gode mad. Det er vi naturligvis meget stolte over.
Hele tiden er Duegården igang med nye tiltag til bedre service og mere kvalitet. Det sidste nye tiltag handler om trådløs forbindelse til nettet på hele matrikelen.
Det gamle maskinhus er blevet til industrikøkken og spisesal efter at have fået nye sokler og nye yder- og indervægge. Så Duegården er klar til sine gæster – året rundt.I 2009 fik vi udvidet med en ny kvist mod syd, som rummer 4 værelser og 3 badeværelser. En tiltrængt forøgelse af kapaciteten. Så nu er der 19 værelser inde og 2 i et anneks på plænen.
I 2012 fik vi lavet om i privaten. De to kviste blev samlet til en, så der blev et samtalerum (terapi) mellem de gamle kviste. En balkon pryder dette rum. Når man kører til Duegården, ser ejendommen meget mere herskabelig ud. En herlig oplevelse at træde ud i et svævende rum, hvor naturen og udsigten er mere nærværende.
Fortalt af værtsparret: Pernille Klein og Jens Duelund